tisdag 4 maj 2010

Nygamla tyger


Nu har jag fått hem lite nya tygprover från Ljungbergs textiltryck. Dessa är kopior som Ljungbergs textiltryck i samarbete med Lars Sjöberg har tagit fram. Varje tyg har en egen intressant bakgrund.

Tyget till höger heter Ulrika Eleonora och har hittats fastklistrat i en resekista från 1700talets första hälft. Det är ett av mina favorittyger.






























Tyget till vänster heter Godegård ( det ligger inte långt ifrån Borensberg). Här följer Lars Sjöbergs egna ord om detta tyg kopierade från Ljungbergs Textiltrycks hemsida:
Nytryckt kattunmönster i flera färger efter original tryckt och delvis handmålat bomullstyg som utgör sängbeklädnaden på svensk himmelssäng från Godegårds herrgård i Östergötland.
Godegårds ägare under 1700talets senare del var bruksägaren Jean Abraham Grill som hade skapat en förmögenhet bla som superkargör och sedan direktör i Svenska Ostindiska Kompaniet. Tyget har därför troligen inköpts eller beställts i Kanton för att sedan användas till paradsängen i den kinesiska sängkammaren på Godegård. Tidpunkten kan bestämmas till 17ootalet.
Mönstret med växtslingor och blommor är typiskt för rokokotidens fria blom och växtslingor mot ofärgad botten och utgör ett av de bäst bevarade från 1700talets andra hälft.

(Superkargör är enligt wikipedia en fraktuppsyningsman som förr åtföljde fartyg för att försälja och köpa laster.)
Om du vill titta närmare och läsa mer om tygerna klicka då här: Ljungbergs Textiltryck
Det går ju givetvis också bra att komma in till mig och titta på tygerna. Välkomna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar